Träslöjdssnubbel

Jag letade efter lite sidor om slöjdande, täljande närmare bestämt, och hittade bild.admin.kth.se. För att vara exakt, denna sidan, med tillhörande bilder. Men anledningen till att jag skriver om den nu, är att det finns en massa olika bildgallerier på maskinen, med mycket varierat innehåll, och trevliga beskrivningar. Kort och gott en riktig websida.

Tryggves träslöjd. Juli 2005 -- Verktyg
Tryggves träslöjd. Juli 2005 — Verktyg

Några slöjdverktyg, som någon vid namn Tryggve använder i sitt slöjdande. Jag använder i stort sett samma verktyg, dock har jag ingen böjd kniv, “skedkniv”, det måste jag skaffa mig, så jag kan pröva att göra lite träskedar t ex. Faktum är att jag endast har min favorittäljkniv här och några smörknivsämnen i ene, och jag fick ganska stor lust att tälja lite idag, så det kanske jag gör lite, senare. Får bli inomhus på golvet, men det är ju bara träspån, så det sopas lätt upp. Sprider ju även den goda enelukten i lägenheten.

Hemma hos mina föräldrar har jag en del enebitar som ligger på tork på rännet, och några omkullblåsta träd som nog inte retts upp och tagits in än. Men som sagt, några bitar har jag iallafall här.

SJ:s ånglok 1367 på Svegs järnvägsstation
SJ:s ånglok 1367 på Svegs järnvägsstation

(Editerar, nån timme efter ovanstående.) Måste lägga till en bild till från bild.admin.kth.se, en bild från ett ånglok (alla bilder verkar vara bra taggade, denna hittades under kategorin “järnväg” såklart), som verkar, iallafel delen som skylten sitter på, ha tillverkats i Trollhättan, (där jag för tillfället bor). Inte alls långt ifrån huset jag bor i finns NOHAB-området, som nuförtiden inhyser SAAB:s bilmuseum, en massa företag och Film i Väst.

NOHAB, (egentligen Nydqvist & Holm AB, från 1974 AB Bofors-Nohab), tidigare verkstadsföretag i Trollhättan grundat 1847 under namnet Trollhättans Mekaniska Verkstad av Antenor Nydqvist, Johan Magnus Lidström och Carl Olof Holm. Vid NOHAB tillverkades ursprungligen lantbruksmaskiner och vattenturbiner. Senare tillkom lokomotiv, dieselmotorer, tryckpressar, militärmateriel, utrustning för kärnkraftverk m.m. Efter ekonomiska problem under 1970-talet avvecklades NOHAB som sammanhållen enhet, slutligen 1986. (Wikipedia)

Bilder: Björn Roos


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.