beardy's blog

Eftersom de själva, på sin egen webplats, http://restaurangemanuel.com/ endast har lagt ut ett Microsoft Word-dokument, tänkte jag att någon bör ge det hela lite mer uppmärksamhet. Restaurang Emanuel ligger (eller väldigt snart låg) i huset där jag bor. Jag har ätit där några gånger såklart, maten är bra. Fastigheten har haft ett antal olika ägare under tiden jag har bott här, den nuvarande har tydligen bestämt sig för att bete sig ganska underligt, och restaurangen lägger nu ner sin verksamhet.

Nedan följer restaurangens information som de som sagt endast tillgängliggjort i ett dåligt format. Hoppas de inte misstycker att jag publicerar det här.

Restaurang Emanuel i graven

Ja, efter 20 år i branschen så lägger Restaurang Emanuel ner verksamheten.

Vi vill gärna berätta lite om bakgrunden till det hela.
Av någon outgrundlig anledning, så var vår första personliga kontakt med hyresvärden, i form av en delgivningsman.
För några månader sedan klev en man in i köket. Han såg ut att vara klippt ur en gangsterfilm och kom alltså från en delgivningsbyrå.
Han överlämnade en bunt papper som vi uppmanades att skriva på.
Utan minsta förvarning, kontakt eller diskussion från hyresvärden, levererade han en uppsägning av vårt hyreskontrakt samt lämnade ett nytt.
Senare fick vi reda på att den ”charmige” delgivaren, hade varit hos andra privata hyresgäster i liknande ärenden, samma dag.

Restaurang Emanuel består av en stor matsal som byggdes för 20 år sedan.
Köket, som ligger en bit bort är också megastort med en urtida källare till. Orsaken till den stora ytan är så klart att vi huserar i det gamla lasarettsköket, som byggdes på 60-talet. Köket är rejält nedgånget och inte underhållet på de sista 20 åren. Maskinparken är mer än uttjänad.

Det ultimata för en krögare måste vara att ha ett välplanerat, lagom stort och fräscht kök.
I vårt fall är det alltså tvärtom med massor av yta, långt från matsal och med ett stort renoveringsbehov.
Detta, var en gång i tiden bakgrunden till att vi kompenserades med en human hyra.
Våra vänner på Hälsa- och Miljöförvaltningen, tycker inte heller att vårt kök duger.
De har näst intill dömt ut det och vill ha en totalrenovering. Denna ombyggnad vill inte hyresvärden stå för och vi förstår att det är en av orsakerna till det nya kontraktet.

Det nya hyreskontraktet innebär att värden har korrigerat ytan och marknadsanpassat den.
Det resulterar i att hyran höjs nästan fyra gånger, ex tillägg. En så mycket högre hyra, kan våra intäkter inte täcka..Hyran sänktes något, efter det att en representant från hyresvärden kom hit och med egna ögon fick se hur det såg ut i verkligheten.
I det nya kontraktet står bla att vi måste bekosta reparationer, underhåll och förnyelse av samtliga ytskikt, ledningar och utrustning. Fönster måste bytas, golvet kaklas om, nya brunnar behövs, kylar och frysar måste repareras för att bara nämna en bråkdel. Det handlar om renovering i mångmiljonklassen, utöver hyran.
Vi måste även betala elen och det är väl inte så konstigt i sig, i alla fall inte om vi hade haft ett renoverat, litet kök. I denna stora, otäta lokal och med en maskinpark från stenåldern så är den kostnaden enorm.
I det nya kontraktet åläggs vi att själva ansvara och bekosta de åtgärder, som olika myndigheter som tex miljö- och hälsoskyddsnämnd, brandmyndigheten, försäkringsbolag eller annan myndighet kräver.
Vi förstod ganska direkt att vi inte är önskvärda i huset.
Vi har inte en chans att driva en lunchrestaurang under dessa premisser. Speciellt inte när våra
kunder flyttar härifrån, som tex de härliga ungdomarna på folkuniversitetet nu gör.

Kanske vill man istället få in en hyresgäst med mycket, mycket större plånbok eller kanske ska de bygga fler små, trevliga lägenheter där i stället?

En vecka efter besöket från vår mysige delgivningsman, fick vi höra ett rykte om vem som skulle husera i köket efter oss…

Det ska bli mycket intressant att se utvecklingen och vi är övertygade att allt kommer att lösa sig till det bästa.
Värre är det för oss som arbetar på Restaurang Emanuel.
Det har varit mycket mer än ett arbete, mer som en livsstil med mycket slit, skratt och gråt. Det kommer att bli oerhört tomt, sorgligt och arbetslöst.

Nu på fredag 18/6 serverar vi vår sista lunch

Vi vill tacka alla våra underbara gäster och leverantörer under dessa händelserika 20 år.

Ät och lev väl!

Restaurang Emanuel

Om det nu inte finns några andra planer för lokalerna tycker jag det är otroligt korkat från fastighetsägarens sida. Att låta lokaler stå tomma istället för att iallafall täcka en del av kostnaderna och låta verksamhet bedrivas. Nåväl, det återstår att se vad som händer där i framtiden, tråkigt är det i vilket fall som helst.

Se också dessa artiklar från den lokala tidningen:

Hi, I’m beardy

One Comment

  1. Hej, Tack och adjö för en fantastisk familj/personal som har lyckats att severa god mat 350 dagar om året ! Jag undrar vilka nya klippare i fastighetsbranschen som kommer att förvalta Swedenborg Centerum, med hyresgäster och företagsgäster, och fortfarande vara trovärdiga ? Har Trollhättans kommun något intresse kvar?

    Johan Öster,
    oster.johan@tele2.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.