beardy's blog
jag och mitt skalSvenska

Jag och mitt skal – Introduktion till terminaler och shells

Denna video är ju rolig på sitt vis, många tar den säkert dock på allvar, och tror verkligen att terminaler och skal i *nix (Unix, GNU/Linux, BSD, jag kommer i fortsättningen skriva *nix) är något svårt och komplicerat att använda sig utav. Men så är det inte, terminalen, och skalet, är det Sanna sättet att använda en dator på, och är inget som är svårt, farligt, eller långsamt, tvärtom.

Varför skriver jag, och varför skall du läsa?

En bild som visar en VT100-terminal.
Terminalen VT100, introducerad 1978, var förmodligen den populäraste och mest efterhärmade terminalen genom tiderna. De flesta terminalemulatorer har VT100 som sitt standardläge.

När jag började använda GNU/Linux, för länge..längesen, så hade man en liten grund att stå på, eftersom de flesta persondatorer på den tiden körde MS-DOS, som är en urusel tafatt implementation av ett operativsystem, som använder ett skal, i vilket man ger kommandon. De flesta som börjar köra GNU/Linux idag, har inte den grunden, och vet inte vad ett skal är, eller hur man använder det. De tror att grafiska gränssnitt och en mus att klicka med, är en nödvändighet, och något att eftersträva. Till er, och för alla andra, som kan se det som humor eller som ändå kan finna intressanta sätt att använda sin terminal på, är denna artikelserie riktad.

Så följ med på resan, lär er något, eller skratta, om du redan är mer eller mindre bevandrad, när vi lär oss hur man använder en dator som det är tänkt, och får saker gjort. Kanske är det verkligen första gången du upptäcker att du i din installation av Ubuntu, eller ännu hellre Debian, har 6 stycken virtuella terminaler som sitter där och bara väntar på att du ska trycka Ctrl-Alt-F1 (F2, F3, F4, F5, F6, och F7, där ditt grafiska gränssnitt oftast körs) och logga in, och upptäcka de verkliga fördelarna med ett Riktigt operativsystem. Eller, så hittar du xterm, eller GNOME Terminal, eller Konsole för första gången, och undrar vad den vill att du ska klicka på. Du kanske har ett webhotell där du kan logga in med SSH, men vet inte vad det är, eller vad det ska vara bra för? Då ska du läsa vidare, och hålla koll, när jag postar flera artiklar i denna serie. Håll i hatten, och mycket nöje!

Relaterade artiklar:

Hi, I’m beardy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.