Fri mjukvara i svensk skola, tyvärr en nyhet

Det är ganska bedrövligt att detta är en nyhet, att det inte är normen nuförtiden. IDG har skrivit en artikel om en skola som kör Ubuntu, på begagnad hårdvara. Om man tål att läsa IDG (klicka inte på kommentarerna, som alltid fulla av idioter) och bortser från den usla korrekturläsningen, skolan har nämligen enligt IDG “en adsl-uppkoppling på 42 megabit per sekund”, (den skulle jag vilja se) så kan man läsa artikeln. En annan höjdare är:

I systemet finns dessutom en webbserver och ett dns som förenklar adressering av datorer på ip-nätverk. Alla servrar utom telefonväxeln har Ubuntu som operativsystem.

Förutom den lama formuleringen är det dålig research och helt enkelt lögn, eftersom författaren till artikeln i en bildtext några centimeter ovanför detta skriver “Brandväggen Pfsense kontrollerar trafik mellan Green och Dmz.” och som alla, särskilt avlönade skribenter, borde veta, så är pfSense (notera den korrekta stavningen) FreeBSD-baserad (FreeBSD är även det något som författaren felstavar, inuti ett citat till och med, “– När jag 2005 började bygga upp systemet installerade jag Freebsb, för att sedan byta till Mandrake.”). Utöver detta hade det ju sett bättre ut om akronymer hade skrivits med versaler överlag, men det är väl att kräva för mycket kanske. Man undrar ju dock till vem eller vad IDG egentligen riktar sig, något så dåligt, fullt med faktafel och värdelöst buzz-snack får man ju leta efter. (Jag kunde skrivit om vilken annan artikel som helst därifrån.)


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.